Nemzetiségek napja 2018.05.17

A Magyarországon élő 13 nemzetiség kultúrájából adott ízelítőt immár negyedik alkalommal a közmédia tematikus napja május 12-én. Élő közvetítéssel, helyszíni bejelentkezésekkel és stúdióbeszélgetésekkel várták az érdeklődőket.

A nemzetiségi kultúrák napja alkalmából rendezett egész napos műsorfolyamban a 13 nemzetiség – bolgár, görög, horvát, német, lengyel, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán – kultúrája, népszokásai, gasztronómiája került középpontba.

A közmédia kezdeményezése, hogy a magyarországi nemzetiségek minden évben tematikus napon mutathassák meg kultúrájukat a többségi társadalomnak.

A már hagyományosnak számító nemzetiségi focibajnokság mellett idén új színfoltként főzőversenyt is rendeztek, a résztvevő csapatok a stúdióban a nemzetiségükre leginkább jellemző ételeket készítették el– mondta el a főszerkesztő, hozzátéve: a zsűrit Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és a Bocuse d’Or magyar csapatának tagjai alkották.

A stúdióból az ország számos pontjára kapcsoltak élőben, egyebek mellett budapesti helyszínekre, Budaörsre, Deszkre, Szarvasra, Turára és Bajára. A műsorfolyam vendége volt mások mellett Kóbor János énekes, Balázs János zongoraművész, Szokolay Dongó Balázs zenész, Nikola Parov zenész. Meghívást kapott a műsorba Voith Ági színművész és Garajszki Margit író, műfordító.

A televíziós és rádiós műsorfolyam célja, hogy a többségi társadalom jobban megismerje a hazánkban élő nemzetiségeket.

A közmédia legtöbb műsora az interneten keresztül is visszanézhető a www.mediaklikk.hu/musor/nemzetisegi oldalon.