Kosztics László roma fafaragó művész kiállítása

Kosztics László roma fafaragó művész kiállítása

2019. május 17-én nyílt Kosztics László roma fafaragó művész kiállítása Győrszemerén a Faludy György Közösségi Házban, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület szervezésében, az EFOP-1.3.4-16-2017-00001, Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület a sokszínű társadalomért – Czinka Panna Hagyományőrző Klubok létrehozása című projekt keretein belül.

A kiállítást Horváth Gyula, Győrszemere Község polgármestere köszöntötte. Köszöntő beszédében kiemelte, hogy nagyon örül annak, hogy a kiállítás-sorozat Győrszemerén veszi kezdetét, megköszönte a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesületnek, hogy ezt a programelemet a településen rendezte meg. Elmondta, hogy becsüli Kosztics Lászlót, és munkásságát, azt, hogy a hányattatott sorsa ellenére kitartott a fafaragás mellett, és ennek az állhatatos munkának köszönhetően Magyarország egyik legnagyobb, legelismertebb roma fafaragó művészévé vált.

A köszöntő után Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a kiállítást. Megnyitó beszédében elmondta, hogy nagyon örül ennek a projektnek, hiszen ezzel visszatérhetnek a 14 évvel ezelőtti, az Egyesület alakításakor meghatározott célokhoz, a roma tehetségek támogatásához, a roma művészeknek megnyilvánulási lehetőségek biztosításához. Megnyitójában megköszönte Kosztics László munkásságát, és elmondta, hogy a művész az élő példája annak, hogy a romák nem csak a zenében, és a táncban kiemelkedő tehetségűek, hanem a művészet minden területén találhatóak roma kiválóságok.
A megnyitó után a Romungro Gipsy Band két tagja, Horváth Péter és Suha Vilmos adott kis kulturális műsort, majd Őszéné Ress Anita ismertette Kosztics László életrajzát, munkásságának fő állomásait.

A kiállítás megnyitó Kosztics László tárlatvezetésével folytatódott, amelyen a jelen lévő kb. 35 főnek beszélt a fafaragó művészetéről, technikájáról, a szobrok történetéről. Tárlatvezetésének egyik fontos pillanata az volt, amikor hitvallásáról beszélt, arról, hogy a szobrok mindig benne vannak a farönkben, ő a tevékenysége során csak a felesleget távolítja el.
A kiállítás 2019. május 31-ig tekinthető meg a településen.