Holokauszt emléknap

Történelmi konferenciával egybekötött Emléknapot szerveztünk 2018. augusztus 3-án a roma holokauszt témakörben Győrszemerén, „Ne felejts!” Roma Holokauszt Történeti Konferencia címmel. A „Ne felejts!” Roma Holokauszt Történeti Konferenciára, 64 résztvevő érkezett az ország különböző részeiről, akik roma civil szervezeteket, roma nemzetiségi önkormányzatokat, települési önkormányzatokat, tanodákat, roma szakkollégiumot, állami és önkormányzati intézményeket, családsegítő központokat, egyéb szervezeteket képviseltek.

A konferencia előadói neves történészek, levéltárosok voltak, akik színvonalas előadásaikkal mutatták be a roma holokauszt történetét, az emlékezet fenntartásának módszereit, különböző aspektusokból láttatták a tragédia történetiségét, feldolgozásának fázisait.
A konferenciát elsőként Jakus László, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte, őt követte Horváth Gyula, a házigazda Győrszemere Község polgármestere. Ezután Járóka Lívia, az Európai Parlament alelnöke videó üzenetben köszöntötte a konferencia résztvevőit, a megemlékezőket. Dunst Eszter, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal sajtóreferense Széles Sándor kormánymegbízott köszöntőjét tolmácsolta, majd Villányi Tibor, a Győri Zsidó Hitközség elnöke zárta a köszöntők sorát. A köszöntők után Langerné Victor

Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a Konferenciát, megnyitó beszédében kihangsúlyozta, hogy ma Magyarországon egyre több helyen emlékeznek meg a roma holokausztról, amit személyesen is nagyon fontosnak tart, és a kormányzat nevében támogat. Jó példaként említette a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület projektjét, törekvéseit a roma holokauszt emlékezet fenntartására.
A megnyitó után Dr. Csurgai Horváth József igazgató, főlevéltáros (Székesfehérvár), a Konferencia elnöke vette át a szót, aki felvezette a délelőtti előadásokat.Katona Csaba tudományos munkatárs, MTA BTK Történettudományi Intézet (Budapest) A cigány holocaust kérdése az oktatásban, Dr. Majtényi György történész, tanár, Eszterházy Károly Egyetem (Eger) A roma Holokauszt emlékezete és a roma polgárjogi mozgalom kezdetei Európában, Kardos Ferenc, könyvtáros, romológus (Nagykanizsa) Pharrajimos-kép a roma közösségben és azon kívül címmel tartották meg előadásaikat.

A délelőtti program zárásaként a konferencia résztvevői megtekinthették Ferkovics József roma festőművész roma holokauszt témában készült grafika-sorozatát.

Az ebédet követően a délutáni program a helyi Holokauszt Emlékmű megkoszorúzásával kezdődött. Rövid kulturális műsor után elsőként Horváth Gyula Győrszemere polgármestere koszorúzott, majd pedig Langerné Victor Katalin helyettes államtitkár és Jakus László elnök az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület közös koszorúját helyezte el az Emlékműnél. Őket követte a konferencia résztvevőinek, civil szervezeteknek, roma nemzetiségi önkormányzatoknak, önkormányzati intézményeknek hosszú sora.
A koszorúzási ünnepség után folytatódott a Konferencia a délutáni előadásokkal. Dr. Kosztics István elnök, Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület (Pécs) Romák az antiszemitizmus ellen, Bana József, igazgató, főlevéltáros

(Győr) Hitler kedvenc filmkészítője Leni Riefenstahl és a cigányok címmel tartott előadást. A konferencia végén Dr. Csurgai Horváth József, a Konferencia elnöke összegezte a nap tapasztalatait, elmondta, hogy nagyon fontosnak tartja az ilyen kezdeményezéseket, és reményét fejezte ki, hogy a roma holokauszt történeti konferencia ismét megrendezésre kerül, új kutatási anyagok bemutatásával.